Merhaba arkadaşlar, Bugün size yurtdışında dil eğitiminden bahsedeceğim. Öncelikle şunu belirtmek isterim ki globalleşen dünyada 1 dil bilmek zorunlu 2 dil bilmekse tercih sebebi olmak isteyenler için zorunludur. Özellikle bizim gibi “Gelişmekte olan” ülkelerde batıdan bilgi ihracatı çok fazla görülmektedir. Tabi Türkçe kaynak yetersizliği de bunun nedenlerindendir. İşverenler her zaman dil bilen insanları tercih etmektedir. Türkiyenin en büyük iş bulma portalı olan kariyer.net’te bulunan ilanlar arasında ingilizcenin gerekli kriter olmadığı ilan neredeyse yoktur. Ülkemizde faliyet gösteren birçok uluslararası firma da ingilizcenin yanında firma merkezinin bulunduğu ülkenin dilini bilmeyi bir gereklilik olarak görmektedir. Ancak öncelikli olarak ne için dil eğitimi istediğimize karar vermemiz gerekmektedir. Akademik mi? Göçmenlik mi? Yoksa profesyonel amaçlarla mı?
Eğer cevabınız Akademik ise, Bugün birçok yüksekokul yurtiçinde ve dışında TOEFL, IELTS gibi sınavları kabul etmektedir. Ben bu sınavlardan IELTS üzerinden yazımı devam ettireceğim. IELTS 4 bölümden oluşmaktadır. Okuma, Dinleme, Yazma ve Konuşma. Üniversiteler genellikle IELTS’ten 6.0 yada 6.5 gibi skorlar istemektedir ki sınav 9 üzerinden notlanıyor. Ancak yurtdışında direkt IELTS kursuna yazılmak size birşey kazandırmayacaktır. Zaten aklı başında hiçbir kurumda dil altyapısı olmayan birini bu kursa kayıt ettirmez.
Öncelikli olarak sizin yurtdışında bir genel ingilizce sınıfına kayıt olmanız ve bu kursun sonunda IELTS seviyesine geldiğinizde 1 yada 1.5 aylık IELTS sınıfına kayıt olmanız yerinde olacaktır. Tabi Genel ingilizce kursunun süresi sizin ingilizce seviyenize göre değişiklik gösterecektir.Bu süre 2 hafta ile 24 hafta arasında seviyenize göre değişiklik gösterebilir. Herşeyin sonunda IELTS kursunu tamamladığınızda(yada isterseniz tamamlamadan) IELTS sınavına girebilirsiniz. Bu sınav her hafta tekrarlanır ve giriş sayısında bir sınır yoktur.
Hayır Göçmenlik için dil eğitimi istiyorsanız da yukarıda yapılanlardan farklı olarak birşey yapmanıza gerek yoktur. IELTS’in 2 farklı sınav türü bulunmaktadır. Akademik amaçlı IELTS isteyenler IELTS akademik sınavına başvurmaktadır. Göçmenlik için isteyenlerse IELTS Genel sınavına başvurmaktadır. Tek fark ise IELTS genel sınavının okuma bölümünde Akademik sınavında okuma bölümüne göre daha fazla sayıda doğru yapmanız beklenmektedir.
Son olarak Profesyonel amaçlı dil eğitimi isteyenler için birkaç bilgi vermekte yarar görüyorum. Sizin IELTS sınavıyla ilginiz yok. Siz Genel ingilizce sınıfına kayıt olup dilediğiniz süre boyunca eğitim alabilirsiniz. Bu tercih diğer tercihlere göre çok daha esnektir.Çünkü herhangi bir sınava girme durumunuz söz konusu değildir. Genel ingilizce sınıfları genelde ikiye ayrılır. Yoğun ve Normal ingilizce. Eğer süreniz kısıtlıysa haftada verilen ders saati çok daha yüksek olan yoğun ingilizceyi seçmek faydanıza olacaktır. Ancak unutmayın ki bu kurs ile seçtiğiniz şehri gezeceğiniz süre oldukça kısıtlı olacaktır. Ve adı üstüne yoğun olarak sınıfta geçireceksiniz. Dil okulları ayrıca öğrencilerine sabah eğitim ve öğlen eğitim olmak üzere iki farklı seçenek sunacaktır. Bunların hiçbir farkı yoktur. Sadece öğlen eğitim bulunduğu şehri gezmek isteyenlerin güneşli saatlerinden yediği için daha ucuz olmaktadır.Ve çok daha ucuzdur.
Bir sonraki yazımda Yurtdışında Lisansüstü eğitim üzerine bilgiler vereceğim.